Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Reportaj Documentar! Cine era persoana care îl urmărea pe ”tatăl” lui Haplea la București și ce metode au folosit agenții de la Siguranța Națională?

În materialul precedent, vă spuneam că sosirea fostului ministru otoman, Nicolae Batzaria, la București a fost semnalată de agenții Siguranței Naționale, care au fost zi de zi pe urmele sale și urmăreau orice mișcare pentru că orice informație pentru ”sistem” era vitală.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Spionul, Agentul 12 și cercul de macedo-români de la București

Din ce putem vedea, din documentele din arhivă, cazul Batzaria a fost urmărit de mai mulți agenți acoperiți, ceea ce ne atrage atenția asupra faptului că aceștia au încercat să obțină informații cât mai valoroase, din mai multe surse, pentru a le confrunta. Din Nota informativă din data de 27 Decembrie 1917, agentul 12 informează că “se discută foarte mult în cercul macedo-român și mai ales în cercul studenților macedo-românidespre sosirea lui Batzaria la București”. Din informațiile culese de agent, reiese că fostul ministru otoman are de gând să rămână mai mult timp la București. Pe de altă parte, sosirea lui Batzaria în țară, așa cum descoperă omul Siguranței, are legătură cu evenimentele momentului (cel mai probabil, se referă la situația internațională a momentului, adică războiul) iar (Nota Bene!) activitatea sa nu are alt scop decât cel de spionaj. Vezi documentul complet mai jos.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Vezi și: DIN ARHIVE. Despre Societatea “Junimea Macedo-Română”

Vezi și: Reportaj Documentar! Siguranța Națională pe urmele “tatălui” lui Haplea

 

Agentul 12 a continuat supravegherea lui Nicolae Batzaria, așa cum consemnează în Notă informativă,din 30 Decembrie 1914și afirmă în document că senatorul otoman a venit cu ”o misiune specială din partea guvernului otomanpentru a avea întrevederi cu oamenii politici de stat români, privitor la evenimentele la ordinea zilei. Unul din punctele de pe ordinea de zi a fost că România urma să intre  în acțiune, cât de curând, contra Austriei, fapt pentru care este contra intereselor Turciei, și pentru care fapt Turcia este foarte îngrijorată”. În același material, se mai consemnează și faptul că Batzaria a fost invitat la masa legațiunii otomane.

Vezi și: Document – “Originea lui Ilie (Elie) Carafoli”

Vezi și: Creatorul lui Haplea a sfârșit în lagărul comunist de la Ghencea

 

Colegul mascat în agent află informații vitale

De cine era urmărit Moș Nae, ce se dorea a se afla de la el și prin ce metode era abordat de agenții acoperiți ai Siguranței Naționale. După sosirea la București, organele competente ale Poliției și Siguranței Naționale au urmărit atent, prin agenții acoperiți, întâlnirile îndeaproape ale senatorului otoman, Nicolae Batzaria. După ce s-au calmat spiritele, în zona balcanică a izbucnit Primul Război Mondial.

Printre agenții acoperiți, va fi introdusă și o persoană de încredere, care poate afla informații personale despre venirea sa în țară. Din acest motiv, într-una din zile, acesta va fi acostat de vechiul amic și colegul său de școală, agentul supranumit Mihail Ianciu, așa cum reiese din Nota informativădin data 23 Decembrie 1914. Cel mai probabil, tot un macedo-român stabilit la București. Din nota informativă, putem bănui că agentul are o misiune precisă în a afla punctul de vedere al senatorului otoman în ceea de privește evoluția războiului, adică a tatonat teme de interes politic ale vremii. Cu alte cuvinte, încercau să afle în ce tabără se situează, de altfel, prietenul său în rol de agent, care consemnează că Nicolae Batzaria vorbește despre război cu o durere de nedescris, fiind, după părerea sa, o mare nenorocire pentru toate țările și regretă faptul că (n.b.)”țara mea”, adică Turcia”s-a amestecat în acest război, chiar dacă trupele lor avansau, în acea perioadă, spre Batumi”.El prevede un final fatal pentru țara sa după acest război, declarația fiind o mărturisire între patru ochi către prietenul său.

 

Din aceste note, putem observa o dimensiune nouă despre Nicolae Batzaria, mai ales când ne uităm la termenii în care este descrisă venirea sa: ”spionaj”, ”misiune specială” și ”trimis al guvernului otoman”. Vom vedea, în materialele următoare, care va fi deznodământul din această urmărire.

Va urma…

Vezi și: Percepţia aromânilor asupra chestiunii macedonene şi pledoaria pentru autonomia Macedoniei

signature
Share