Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Despre leadership, viață, și iubire. 15 învățăminte din cugetările imperatorului roman Marcus Aurelius

„Învață să trăiești și să iubești!” La aceasta îndeamnă Marcus Aurelius, care spune: „Ori de câte ori te trezești dimineața, gândește-te la privilegiul de a fi în viață, de a putea gândi, iubi și de a te putea bucura.”  Unul dintre cei mai respectați împărați romani, Marcus Aurelius, este consemnat în paginile de istorie ca fiind un lider care a condus un imperiu cu rațiune în baza legilor logice inspirate de filosofia stoicismului – un rege filosof.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Ca împărat roman și filozof stoic, Marcus Aurelius rămâne unul dintre cei mai fascinanți conducători ai Imperiului Roman și un exemplu de inspirație până în zilele noastre. A fost amintit, de-a lungul secolelor, datorită faptelor sale și mai ales datorită gândirii sale clare despre setul de valori care ne învață cum să trăim ca oameni raționali, cum să acționăm ca omeni buni și cum să iubim momentul, clipa și mai ales viața.

Gândirea stoică a împăratului roman te va inspira să cauți și să îmbunătățești propria fericire în viață, prin modul în care gândești și acționezi. Setul de valori consemnat de Marc Aurelius rămâne un exemplu al stoicismului, aplicabil și în zilele noastre, pentru că filosofia stoică ne învață dezvoltarea autocontrolului și a atitudinii, ca mijloc de echilibru în vederea domesticirii emoțiilor negative.  A scris una dintre cele mai mari lucrări de filosofie, „Meditațiile”, o colecție de gânduri și note despre viața bazată pe credințele sale stoice.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Vezi și: Insulte memorabile. Churchill, conservatorul mereu la modă

Pe scurt, stoicismul ne învață despre autocontrol, pentru că noi, oamenii, putem dezvolta  o judecată clară și rațională, cu un calm interior. Mai ales, atrage atenția că noi, oamenii, putem îndeplini calea spre fericire, prin acceptarea momentelor prezentului, așa cum sunt ele.

Am încercat să selectez câteva idei care ar trebui să fie un ghid pentru oricine dorește să fie lider, să iubească și să fie un om bun, fără a fi zguduit de micile capricii cotidiene.  Aceste mediații pot fi folosite ca un remediu al cotidianului schimbător și imprevizibil…

 

„Ceea ce auzi e o opinie, nu adevărul. Ceea ce vezi este o perspectivă, nu realitatea.”

 

„Să avem seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi, mai ales, înțelepciunea de a deosebi între cele două posibilități.”

 

„Omul e făcut să trăiască între oameni. Prin urmare, ori îl educi, ori îl suporți.”

 

„Când câștigăm, să nu ne facem iluzii. Când pierdem, să nu ne pară rău.”

 

„Fericirea vieții tale depinde de puterea gândurilor tale.”

 

„Nu lăsa viitorul să-ți strice liniștea. Dacă va fi nevoie, îl vei înfrunta cu aceleași arme ale rațiunii cu care lupți astăzi împotriva prezentului.”

 

„Nu uita! Îți trebuie puține lucruri ca să fii fericit!”

 

Vezi și: Tipuri de politicieni (5 exemple)

 

„Privește adânc înăuntrul ființei tale! Acolo se află un izvor de bunătate ce nu contenește să curgă, atât timp cât nici tu nu încetezi să cauți.”

 

„Nu te gândi prea des la ce-ți lipsește. Gândește-te la ce ai.”

 

„Durata scurtă a timpului este comună tuturor lucrurilor, însă tu fugi de toate sau le urmărești ca şi cum ar fi veșnice.”

 

„Așadar, cât mai trăiești și până poți, fii om de bine.”

           

„Consecințele mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei.”

 

„Pentru cei înțelepți, viața este o problemă, iar pentru cei obișnuiți, o soluție.”

 

„Astăzi voi întâlni oameni care vorbesc prea mult – oameni egoiști, egocentriști, nerecunoscători. Dar nu voi fi surprins sau tulburat, pentru că nu-mi pot închipui o lume fără astfel de oameni.”

Vezi și: Cele mai uzuale 29 de ironii despre politică și politicieni

signature
Share