Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Întrebare la un grătar românesc: De ce în Anglia se poate și în România, nu?

Îmi plac adunările. Și ce poate fi mai frumos decât atunci când oamenii se adună la o chermeză? Trăim vremuri îmbelșugate. Vezi fumul, simți mirosul cărnii care sfârâie, gura ți se umple cu apă și aștepți să te înfigi într-o bucată de carne caldă. Atmosferă de bucurie, oameni veseli, se mănâncă, se bea, se povestește. Aventura devine mai palpitantă, datorită chimiei create între mâncare și alcool, iar grupul adunat capătă forma unui trib carnivor, pregătit pentru a aduce jertfă zeilor închipuiți. Poveștile devin din ce în ce mai însiropate, glumele deschid zâmbete largi, iar momentul este unul plin de energie, toate acestea fiind ocrotite de zeul Bahus.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

La astfel de întâlniri, aproape toate subiectele încep și se termină cu politica, bineînțeles și alte teme tabu conexe. Subiectele politice dau putere grătarului, cărbunii se încing și mai tare și mai bine, după primele pahare turnate. Este așa de multă pasiune în acest subiect, încât nu există om care a ajuns prin Anglia, care să nu fie la zi cu știrile sau cu glumele care circulă pe rețelele sociale. Ai spune că în fiecare om se ascunde un mic analist politic, academician exilat sau chiar artist nedescoperit, care despică viața politică  de parcă ar fi niște chirurgi care operează pe cord deschis. Evident, subiectele în jurul grătarului sunt de o seriozitate aparte. Dacă poveștile de la gura sobei sunt despre unele locuri și fapte fabuloase, locul acesteia a fost luat astăzi de adunările în jurul grătarului. Acum, să fim serioși, românul este un pofticios și are o plăcere aparte să-și bage puțin nasul în mirosul micilor sau al cârnăciorilor perpeliți. Cuvintele pe care le auzi la astfel de întâlniri ascund, adesea, o durere profundă, dezamăgire, mâhniri sau glume la care plesnești de râs.

Mi s-a aprins becul. Cel care experimentează mai multe realități are puterea de a vedea, de a simți și de a compara. Comparația este frapantă, mai ales când vezi că în Anglia aproape totul  poate funcționa electronic, rapid, simplu și fără prea multă bătaie de cap,  de la o banală schimbare de buletin până la programarea la doctor, relația cu instituțiile sau returnarea de taxe.  Întrebarea care adesea rămâne fără răspuns, aproape la orice grătar bine încins, este: De ce în România nu se poate? Un fapt evident, o familie în care amândoi sunt angajați (nota bene! pe salariu minim în Anglia), reușește să plătească chiria, facturile, să-și permită o mașină, frigiderul plin, vacanțe, plimbări, grătare și, evident, și un cont de economii. Credeți că în România un cuplu de profesori își poate permite măcar jumate din toate acestea? Eu nu știu, însă la următorul grătar, după ce se încing bine cărbunii, îi voi întreba pe băieți. Căci, la ultimul grătar, am aflat la ce folosește scutul de la Deveselu și cum funcționează sistemul de apărare al României.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Încă un exemplu de bun simț. Migrația românească din Anglia este formată, în mare parte, din  de tineri, adică de persoane cu vârste cuprinse între 20-45 de ani. Conform datelor oficiale din 2017, locuiesc în jur de 411000 de mii de români. Este ca și cum ai muta un întreg județ din România de dimensiunea celor ca  Arad, Buzău, Sibiu, Botoșani, Olt, Ilfov, Vâlcea, Satu Mare, Vrancea sau Alba în Anglia. Deja ai o Românie în miniatură, adică un județ de români în Anglia. Și realizați, probabil, aproape fiecare are câte un smartphone, conectat la rețele sociale.

Despre români nu este niciun dubiu: sunt ambițioși, se adaptează repede, se luptă să-și câștige respectul, chiar dacă adesea, ca peste tot în lume, străinul rămâne străin. Subiectul este unul extrem de complex și cei care stau pe scaunul puterii și iau decizii ar trebui să pună degetul la cap.  Și așa cum spuneam, vor mai urma multe grătare și multe povești se vor mai spune.  Însă cei care trec pe aici văd, compară și povestesc rudelor și prietenilor, iar azi, lumea – doar un mare trib adunat în jurul rețelelor de socializare – cu greu va accepta un discurs politic perimat, plin de invective, de aceea vor întreba: De ce în Anglia se poate, iar în România, nu?

signature
Share