Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Am scăpat de Lenin, dar nu și de leninismul din urechea noastră. Cugetările lui Lenin îl pun gânduri și pe cel înțelept

Cu câțiva ani în urmă, vizitam Moscova. Eram înnebunit să văd cât mai multe din metropola lumii, acolo unde se ascunde misterul despre “seceră și ciocan”. Capitala rusă mereu inspiră spaimă în România, deși este bine să ai relații cel puțin amicale cu vecinii. Mai ales că românii sunt un popor pașnic și ospitalier, iar un rus, metaforic, niciodată nu ar refuza o palincă bună, ceea ce creează (p)remizele unui chef pe note balcanice pe cinste.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Bun! Fuga de a vedea cât mai multe din capitală m-a dus peste tot, de la buncăre secrete, muzee, la galerii de artă și bine înțeles la distilerii. Mai ales când iei un City Pass, ești curios, înnebunit să vezi cât mai multe și, ca orice om, vrei să profiți la maxim de oferte.

Am ratat de două ori intrarea în Mausoleul lui Lenin. În mine țipa curiozitatea de  a intra în locul misterios în care se odihnește părintele muncitorilor. Prima dată am ratat ora de intrare, fiind la plimbare în timpul zilei cu soția mea, iar a doua oară, având în vedere că sunt ore limitate de vizită, nu am putut să intru. Am zis – „Gata, ca un om serios și ca un balcanic veritabil, care a stat în fața ambasadelor occidentale pentru viză, mă duc din timp să ocup primul loc, să semnez lista de prezență”. Așteptarea s-a meritat! Locul în care stăteam la coadă a primit permisiunea de intrare. Curios a fost că nu se percepea taxă de intrare. Ca un gest simbolic, omul claselor subjugate dorea să fie văzut cum se odihnește pe gratis. Ciudat, singurul loc din Moscova unde poți intra fără să plătești. Intru. Niște scări care coboară, atmosferă rece și o lumină obscură unde se vede expus chipul celui care a inspirat masele unor mișcări de avangardă cu efecte planetare. Se simte agitație din interior. Din bezna acelui spațiu îngust apare o voce, iute și tăioasă: ”Șșșșșșștt!” Am înghețat. Întorc privirea speriat și văd doar fața unui militar cu degetul pe buze care avertizează pentru liniște. Dispare brusc în bezna. După ce am văzut lumină, undeva în mijlocul întunericului, m-am întrebat: „Zecile de mii de oameni care stau la coadă pentru a vizita mausoleul, cu ce gânduri vin: Lenin asupritorul sau eliberatorul? ” M-am întrebat firesc pentru că eu nu mă aflam în aceste categorii.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

 

Vezi și Mitul rusoaicei ”bune”

 

Dincolo de etichete, prejudecăți sau analize serioase, Lenin rămâne o minte ageră a secolului al XX-lea, un intelectual care, în mod constant, a disprețuit „intelighenția”, pe care a văzut-o drept o clasă formată din idioți moraliști și poltroni politici. Este adevărat, arhitectul revoluției bolșevice și ideologul detestat al zilelor noastre este prezent în viața noastră prin vorbele celebre regăsite în discursurile, manifestele sau în cărțile sale. Puterea vorbelor sale trece dincolo de momentele istoriei și, indiferent de vremurile în care trăim,  ele respiră dincolo de timpul  fizic. Lenin se odihnește în Mausoleul din Piața Roșie, dar leninismul din urechea noastră trăiește. Citește câteva din cugetările sale și vei realiza singur cât de prezent este în urechea ta, chiar dacă detești numele său. Hollywood-ul produce filme, iar filmele sunt o formă de (re)împachetare a unor perspective, adesea similare cu cele lui Lenin.

Aceste cugetările lui Lenin îl pun gânduri și pe cel înțelept!

 • Dintre toate artele, cinematograful e cea mai importantă pentru noi.
 • Noi cu toții ne aflăm la marginea sărăciei, însă de părți diferite ale ei.
 • Presa nu trebuie să fie numai un propagandist colectiv și un agitator colectiv, ci și un organizator colectiv al maselor.
 • Este adevărat că libertatea este prețioasă – atât de prețioasă, încât trebuie raționalizată.
 • Ideile sunt mult mai puternice decât armele. Nu le permitem dușmanilor noștri să aibă arme; de ce le-am permite să aibă idei?

Vezi și: Reportaj Documentar! Siguranța Națională pe urmele “tatălui” lui Haplea

 • Conștiința omului, nu numai că reflectă lumea obiectivă, dar o şi creează.
 • Practica este superioară cunoașterii (teoretice), deoarece are nu numai condiția generalului, ci şi pe cea a realului imediat.
 • Un om cu un pistol poate controla 100 fără.
 • Cine nu e cu noi, e împotriva noastră.
 • Democrație pentru o minoritate infimă, democrație pentru cei bogați, – iată democratismul societății capitaliste.
 • La noi, învățătorul trebuie ridicat la o înălțime la care nu s-a aflat, nu se află şi nu se poate afla niciodată în societatea burgheză.

Vezi și: Interesul, intelectualii și politica  

 • Pace și pâine – acestea sunt principalele revendicări ale muncitorilor şi ale celor exploatați.
 • Înainte de a ne angaja în discuții inutile despre putere, trebuie să punem mâna pe putere.
 • Noi nu credem în moralitatea eternă și considerăm perimate toate poveștile despre moralitate!
 • A te baza pe convingere, devotare şi alte admirabile calități spirituale asta nu este de luat în seamă în politică.
 • O minciună spusă destul de des devine adevăr.
 • Fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul.
 • Partidul nu este o școală pentru doamne… un ticălos poate să fie exact omul de care avem nevoie, tocmai pentru că e ticălos.
 • Adevărul este o prejudecată burgheză meschină.
 • Tribunalul nu trebuie să suprime teroarea, ci s-o fundamenteze, s-o legalizeze, clar, fără a trișa sau a farda realitatea.

Vezi și: Limba rusă este salvarea Rusiei

signature
Share