Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Document – “Originea lui Ilie (Elie) Carafoli”

Că Elie (Ilie) Carafoli este de origine aromână nu este nicio noutate. Născut în Veria, o localitate din vilaietul Salonic, pe 15 Septembrie 1901, acesta a fost o minte luminată a secolului al XX-lea. Un om de renume mondială, inginer, constructor de avioane, a fost considerat unul dintre pionierii domeniului Aerodinamică.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

În documentele de mai jos, veți vedea  o cererea dresată Societății de Cultură Macedo-Română pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de naștere. Această societate a fost  înființată la București în anul 1880 cu scopul de a sprijini și de a apăra drepturile macedo-românilor din Peninsula Balcanică, precum și a celor stabiliți în România. Ca să înțelegem mai bine rolul S.C.M.R-ului în acele vremuri, am putea spune că activitatea acestei societăți a reprezentat o interfață între autoritățile de la  București și macedo-românii care locuiau în „țară” sau în Peninsula Balcanică. Acronimele/termenii specifici vremii despre persoanele de origine aromână sunt: „macedoneni”, „români balcanici” sau chiar „aromâni”.

În Dosarul Arhivistic în care este cuprinsă activitatea S.C.M.R., cuprinsă între anii 1880-1950, astfel de cereri sunt frecvente și sunt adresate de către macedonenii stabiliți în țară. Acele documente, fie că vorbim despre certificate de naștere, de certificate de cetățenie sau de altele, aveau rol de acte oficiale, recunoscute de instituțiile statului român. Astfel, cererea savantului Carafoli se înscrie în această linie de documente. În documentul oficial extras din Dosarul Nr. 3 înregistrat la Nr. 387 din 22/06/1926, adresat Societății de Cultură Macedo-Română, se cere „eliberarea unui duplicat după originalul certificatului de naștere” cu nr. 666/921. Din documentul respectiv, mai putem afla ca Ilie Carafoli locuia pe „Aleia Băicoianu Nr. 7”, în București. Pe pagina cealaltă a documentului, este un proces-verbal, prin care se atestă originea română a lui Ilie Carafoli. În contextul acelor vremuri, persoanelor venite din Peninsula Balcanică în România, care solicitau eliberarea unor astfel de documente, li se atesta cetățenia română, chiar dacă originea lor era aromână.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

 

Document. Cerere Ilie Carafoli

Document. Cerere Ilie Carafoli

 

Document. Proces Verbal

Document. Proces Verbal

signature
Share