Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Interesul, intelectualii și politica  

By Posted on No tags

De-a lungul istoriei, intelectualii au văzut mereu în politică un loc unde ideile, gândurile, obsesiile pot fi materializate, transformate în acțiune. De altfel, prin politică, gândurile lor capătă forță, mișcare, acțiune, viață. Desigur, politica va fi mereu o zonă atractivă pentru intelectuali, fie ei de stânga sau de dreapta, așa cum tot politica este un loc în care intelectualii intră pe ceea ce putem numi derdelușul gândirii critice și raționale.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Vezi și Cioloș, mediator între PNL și Iohannis?

În această lume neo-liberală, în care stomacul bate mintea, acești tipi sunt de înțeles, așa că interesul poartă fesul iar capul plecat, sabia nu-l taie niciodată. Sunt învățăminte populare care au înfruntat istoria. Pe vremea comunismului, intelectualii au reușit să construiască, nu doar cu mintea, ci și cu lopata și au lăsat în urma lor, prin jertfă și sudoare, oseminte și monumente peste vremuri. Astăzi, în România, acești intelectuali vopsiți, care îmbrățișează haina politică, în loc să piardă timpul pe Facebook, nu ar strica să pună mâna pe lopată, le-ar prinde bine sapa, pentru a construi ceva bun, să sădească un pom, să planteze niște flori, înainte să tulbure apele, care și-așa sunt destul de tulburi. De altfel, mișcarea ține mintea sănătoasă. Desigur, exemplele sunt cu duiumul, însă nu voi da nume, pentru că ele sunt vizibile, sunt aproape peste tot. Deschideți televizorul, radioul, intrați pe rețelele de socializare, îi veți vedea. Îi vezi pe acești intelectuali cum îmbrățișează haina politică, își iau după ei și peria. Nu peria cu care să îi măture pe adversari, ci peria cu care adună scamele șefilor. Când îmbraci haina politică este la fel ca și cum ai îmbrăcat interesul propriu și atunci, lumea devine plată, orizontul capătă formă de daltonist. Îi vezi, așadar, cum curăță, cu peria, orice scamă. În acest fel, într-o societate ca cea din România, nu există oameni ai binelui sau oameni ai răului, ci doar „intelectuali ai interesului”. Nu vorbim de toți intelectualii aici, ci doar de cei care gravitează în jurul partidelor politice. Acești prozeliți ai momentului au un discurs proletar, dezlănțuiți ca niște maneliști, emoționați la melodia ”Rup cămașa de pe mine”. Desigur, acest tip de intelectuali seamănă exact cu acești cântăreți de manele de duzină care, la orice chef, cântă foarte afectați la fiecare ban căzut pe jos sau la fiecare promisiune venită de la centru.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Vezi și ”O kurwa”: expresia magică poloneză

Ca o ironie, în urma acestor tipi cu veleități de intelectual, va rămâne o bogăție culturală imensă: un morman de postări pe Facebook despre idei, sau în stil bacovian, un cimitir de idei neîmplinite. Îmi aduc aminte că într-o vară, răsfoiam ediția de colecție pe care o dețineau părinții mei, cu Dostoievsky și, absorbit de romanul “Idiotul” regăseam o idee magnifică a acelor vremuri. Parafrazându-l pe autor care spunea “Dumnezeu să te ferească de intelectuali!”, aș spune astăzi: “Dumnezeu să ferească partidele de intelectuali manelizați!”

Vezi și Mazăre – profil de trecător

signature
Share