Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

“Lecția” lui Nichita Stănescu despre PR

Se spune că marile creații iau naștere în subconștient, în acel moment când mintea zburdă nestingherită pe pajiști deschise. Este momentul când eul creator, prin libertatea sa infinită, domină mintea umană. De altfel, ființa se transformă într-o trestie creatoare.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Probabil fiecare dintre noi a experimentat ce înseamnă să fii eliberat de apăsările interioare și dominat de pacea supremă, simțindu-și trupul ușor și mintea calmă ca un lac liniștit sub luna plină și cerul înstelat. Din imperfecțiune vine naturalețea umană, tot ce este imperfect ne face să ne simțim mai în largul nostru. Imperfecțiunea descrie slăbiciunea umană, diversitatea noastră, ceea ce creionează această lume a diversității.

Rebel și nonconformist al vremurilor sale, dominat de dorințe naturale, abuzând de mintea și de trupul său, Nichita Stănescu a reflectat asupra a ceea ce nu putea să atingă, adică asupra perfecțiunii.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

În poezia “Lecția despre cub”, el descrie modul în care imperfecțiunea focalizează mesajul și reține atenția:

Se ia o bucată de piatră

se cioplește cu o daltă de sânge,

se lustruiește cu ochiul lui Homer,

se răzuiește cu raze

până cubul iese perfect.

După aceea se sărută de nenumărate ori cubul

cu gura ta, cu gura altora

si mai ales cu gura infantei.

După aceea

se ia un ciocan

si brusc se fărâmă un colț de-al cubului.

Toți, dar absolut toții zice-vor :

– Ce cub perfect ar fi fost acesta

de n-ar fi avut un colț sfărâmat!

În esență, PR-ul se concentrează asupra acestei imperfecțiuni a lucrurilor și aduce în prim-plan acel colț sfărâmat, care este originalitatea. Desigur, fără colțul sfărâmat, acel cub ar fi fost ca orice alt cub, însă tocmai colțul sfărâmat dă autenticitate și personalizează creația. Tocmai imperfecțiunea lucrurilor este cea care face diferența.

Cu siguranță, Nichita Stănescu nu s-a gândit nicio clipă la PR când a scris aceste versuri, însă astăzi, într-o lume dominată de imagine și de obsesia față de înfățișarea proprie, această poezie este o invitație la o libertate barbară.

În PR, originalitatea dă profunzime și dimensiune imaginii. De altfel, rolul PR-ul, în esență, este de a construi relații de colaborare perfecte între “imperfecți”. Tocmai acel “colț sfărâmat” apropie, în loc să îndepărteze și consolidează în loc să slăbească trăinicia și autenticitatea relațiilor.

Invitația mea este următoarea: frumusețea PR-ului constă în a găsi acel “colț sfărâmat” în propriul interior, căci  el există în fiecare dintre voi. Căutați-l!

signature
Share