Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Care este modelul de ”femeie a viitorului” din România?

De la mama eroină, muncitoare și activistă, la femeia de succes

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Comunismul încadrase bine rolul femeii în societate, astfel că sexul frumos a căpătat, pe lângă identitatea sa social-tradițională de mamă și gospodină, o dimensiune ideologică de eroină a neamului și a regimului. De altfel, pe plan politic, ideologia de stat a încadrat femeia, prin organele oficiale de presă, în tipul muncitoarei și a activistei prozelite care luptă pentru adevărul socialismului. Căderea regimului comunist a dărâmat acest model de femeie și a adus în prim plan discursul feminist occidental cu accent pe egalitatea între sexe.

Astăzi, generația care a promovat modelul „femeilor eroine” din România este pe cale de dispariție. Acea generație care glorifică femeia muncitoare, mama eroină și activistă înflăcărată a fost înlocuită- am zice- cu femeia ”emancipată” a zilelor noastre, aflată în goana după carieră și succes.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Încă puțin și intrăm în al treilea deceniu de când experimentăm regimul democratic. Sunt tată de fată și în acest context nu am cum să nu mă întreb: Care este modelul de ”femeie a viitorului” în România? Am reușit să identific trei modele.

 

Fata de plastic.

Acest tip de ”femeie a viitorului” este produsul mass-mediei. De nicăieri și a nimănui, aruncată în zona de show-biz, fardată și susținută de cine trebuie, ajunge acolo unde multe visează să fie. Astfel, ea devine un drog pentru ”fetele de la țară”  fără posibilități, care se pot hrăni cu astfel de exemple la orele de maximă audiență. Fără doar și poate, puterea fantastică a mass-mediei din România își spune cuvântul. ”Selfie-ul cu buze” al fetei, băgat în ”heavy-rotation” în emisiunile de entertainment, la orele de maximă audiență, conturează un model de femeie a viitorului. Dacă Bianca Drăgușanu a reușit, cu siguranță că vor putea reuși multe altele, chiar dacă ”Bucureștiul nu crede în lacrimi”. Acest model este extrem de selectiv, încă extrem de contagios la nivel social, fiind un produs al mass-mediei ce se răspândește ca un virus.

 

Fata lui tata

Fiind tată, știu cât de greu este să spui ”nu” fetei tale. Dar trebuie să recunosc: acest al doilea model identificat mă îngrijorează. Este greu, câteodată chiar imposibil să spui ”nu” puiului tău. Desigur, fetele sunt răsfățate, cu atât mai mult dacă și condiția materială o permite.

În România sunt multe cazuri de fete răsfățate, urcate peste noapte în ”lumea selectă”. Cred că cel mai bun exemplu îl avem în politică. Și asta, pentru că fetele răsfățate primesc orice, fără ca măcar să se țină cont de niște etape. Un exemplu ar putea fi cel al tinerei deputate din PNL. Ceea ce știm despre Mara Mareș se rezumă doar la ”fata lui tata”. Percepția nici nu are cum să fie altfel, când din băncile universității sari direct în banca de la Camera Deputaților. Și cum un singur succes nu este suficient pentru a-ți apăra statutul de femeie a viitorului, era de așteptat să apară și următorul pas – alegerea în funcția de președinte al tinerilor liberali. În regimurile democratice, votul dă legitimitate celor aleși și orice comentariu sau judecată de valoare este doar de gargară. Tot gargara este permisă și în democrație, mai ales când treci în spațiul public prin metoda arderii etapelor în viață. Fără a subestima persoana în cauză (de altfel, nu e singura),  sunt de părere că la 24 de ani nu ai suficientă maturitate, astfel încât să poți măcar să înțelegi mecanismele de funcționare ale statului. Însă, având în vedere că Parlamentul României a devenit o emblemă pentru gargară, atunci este loc pentru orice. Când ești fata lui tata și tata este cine este, atunci totul este posibil. Indiferent de situație, Mara Mareș nu scapă de această etichetă, iar pe umerii ei apasă acum o responsabilitate crucială: aceea ca, prin activitatea sa de deputat și cea de președinte a tinerilor liberali, să demonstreze contrariul. Este de adăugat că sunt destule astfel de exemple, iar unul extrem de elocvent este al deputatului PSD de Constanța, Cristina Dumitrache.

Desigur, această ”discriminare pozitivă” creată și de partidele politice duce femeia la nivelul primitiv, în care egalitatea între sexe este doar un subiect de șuetă, iar ”nepotismul”  înlocuiește discursul feminist real.

 

Fata modestă

În această categorie regăsim femei din toate colțurile țării care, prin sacrificiu, încredere și merit, au reușit să se facă remarcate, fie că vorbim de sport, cultură, afaceri, medicină sau multe alte domenii. Iată, România este din nou în top. Simona Halep aduce tenisul românesc în atenția lumii. Fără a exagera, se naște o nouă legendă contemporană cu noi. Pe lângă, Comăneci, Năstase, Hagi sau alte nume mari cu rezonanță mondială, Halep își rezervă un loc – am spune meritat – în istoria României și mai ales  în tenisul mondial.

Cuvintele sale bine calculate descriu cel mai bine acele trepte urcate, cu trudă și răbdare, spre succes. Astăzi, fără doar și poate, Simona Halep reprezintă o rețetă de reușită și un model de femeie a viitorului. A creat un interes pentru un sport care părea uitat sau cel puțin, dominat romantic de imaginea lui Țiriac și Năstase. Barierele au fost sparte, iar România a reușit, prin Simona Halep, să pună tenisul românesc pe harta lumii. Recunosc, tenisul mi se pare un sport plicticos și monoton, căci ador sporturile de echipă, însă ceea ce pot constata de fiecare dată la învingători este inspirația pe care ne-o transmit prin zâmbetul lor contagios, care motivează.

Într-o țară bombardată cu breakingnews-uri, o știre pozitivă dă un ton optimist. Să sacrifici totul pe roata destinului, să riști pe ambiție, să lupți atunci când nimeni nu crede în tine, toate acestea creează o poveste romanțată, o sursă de inspirație pentru mulți tineri. Simona Halep devine un model de femeie a viitorului. Acest model de femeie pare a fi marginalizat de către mass-media și mai ales de către partidele politice.

 

*  *  *

 

În ciuda unor exemple și modele de femei geniale din istoria României, discursul feminist este marginalizat în spațiul public, lipsit de esență și de vitalitate. Într-o țară puternic masculinizată, dorința de a fi femeie a viitorului presupune sacrificiu, voința de a avea putere și îndrăzneală, ingrediente necesare ale unei povești de succes. Dilema mea de astăzi rămâne în continuare nedeslușită: Care este modelul de ”femeie a viitorului” în România?

signature
Share