Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Cum a fructificat PSD prezența lui Iohannis la Constanța

Viața politică este plină de surprize. O știm cu toții. Adversarii de ieri pot sta astăzi la aceeași masă, iar atacurile dure, transformate în schimb de amabilități, îmbrățișări si curtoazie. Cam în această notă a început anul universitar la Constanța.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

 

Văzut de la distanță, anul universitar a început simbolic la malul mării, iar, după cum a fost ilustrat pe rețelele de socializare, schimbul de amabilități, zâmbete de prietenie și curtoazie între președintele României, Klaus Iohannis și primarul Constanței, Decebal Făgădău, au fost elemente de etichetă. Evident, din perspectiva unei normalități administrative și funcționarea democrației, modul acesta de comportament public este de înțeles și de salutat. Cum ar spune unii, este un comportament public pliat zicalei ”pumnalul în mănușa de catifea”.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

 

Doar că evenimentul de la Constanța, din perspectiva mea, are altă conotație. Se ridică o întrebare simplă: de ce echipa președintelui României a ales Constanța și nu alt oraș cu viață universitară din România, pentru că nu doar la malul mării ”începe Uniunea Europeană”?  Pentru mine, ceea ce este remarcabil și totodată de subliniat este că după toate vizitele procurorilor DNA, atât la primărie cât și pe la anumite cadre din mediul academic, Constanța  este în continuare  pe lista scurtă a președintelui. La prima vedere, interesul politic trece peste declarațiile uzuale despre sunetul cătușelor. Presupun că echipa de comunicare a președintelui a avut ceva simbolic de comunicat și mai ales de subliniat. Altfel, ar părea un joc de Monopoly și unde au căzut zarurile, acolo a ajuns președintele, în situația de față, Piața Ovidiu din Constanța.

 

 Vezi și: Pe scurt: Teoria ”dilema prizonierului” aplicată pe ”circul” din ALDE și PNL

 

Sunt de părere că, din perspectiva comunicării publice, primarul Constanței a profitat din plin, pe plan local, din acest eveniment. Bine jucat, iar pe rețelele de socializare, discret inserat din partea echipei de comunicare a primarului, mesajul că ”Decebal este băiatul bun de la primărie”. Reprezentanții PNL Constanța, în loc să profite de prezența președintelui Iohannis  la Constanța, oraș în care, în 2014 PSD-ul era zdrobit în toate secțiile de votare, au preferat ”să bage capul în nisip”. La o simplă analiză asupra paginilor oficiale ale liderilor locali, putem observa că nu există nicio poză cu președintele care le-a călcat pragul. La Constanța, președintele pregătise un mesaj simbolic important de dat pentru electoralul care, în 2019 va avea un cuvânt greu de spus, electorat format din studenți, acei mii de tineri care mărșăluiau pe străzile orașului la început de an. Mă întreb retoric: O fi vorba de distanțare sau pur și simplu de o neglijență de comunicare? De ce i-ar oferi PNL primarului Constanței șansa de a profita pe deplin de această situație? Să înțelegem că PNL nu are nevoie de votul studenților, nu mai crede în președintele României sau pur și simplu este vorba de deontologie profesională, respectiv de a nu politiza evenimentul?

 

Un lucru este cert. În timp ce PSD punctează electoral la orice pas, PNL este rătăcit în calcule matematice cu multe necunoscute.

signature
Share