Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Limba rusă este salvarea Rusiei

După o campanie electorală cu un scor nesperat de prost și mai ales că promisesem soției mele o călătorie plăcută pe un tărâm nemaivăzut, am decis să uit tot și să plec câteva zile departe de Constanța, de România, pentru a putea să mă reculeg și să trag concluziile. Cu greu digeram situația creată după alegeri, mai ales că înțelegeam fenomenul electoral, deși scorul era unul care te dezarma. Repet mereu această idee: că în politică succesul este cel mai bun argument, restul sunt explicații. Pe nimeni nu interesează explicațiile; scorul spune tot, scorul este sfânt.  Șansele le comentează la fotbal doar cei care pierd meciul, însă lumea se uită la scor; scorul rămâne în analele istoriei, restul este doar o poveste pentru nostalgici. Nu voiam să fiu nostalgic, nici să dau explicații inutile. Viața merge înainte!

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Am organizat în câteva zile toată plecarea spre Moscova, cu viza, cazarea și avionul. Ca înaintea fiecărui drum nou pe care îl fac, am căutat câteva informații generale, ca să știu ce este de făcut când pășesc prin țara țarilor. Rusia este o țară imensă. În mintea mea și în mintea multor oameni, această țară apare ca o imagine complet distorsionată. Cu ani în urmă, la un training internațional la care am participat în Serbia, discutam despre stereotipuri, iar anumite persoane din vestul Europei povesteau că, la aterizarea lor în Belgrad, se așteptau să fie întâmpinate de persoane înarmate care le vor interoga. De fapt, nimic din toate acestea. Ceva similar se petrece atunci când discuți în România despre Rusia. Există o fobie la nivel de mental colectiv, atât de bine răspândită, încât am preluat aceleași obiceiuri, de a avea o teamă inexplicabilă la trecerea frontierei, la aeroportul din Moscova. Am trecut, însă, ca și neobservat, am luat primul taxi și am ajuns, împreună cu soția mea, la hotel . Toate erau exact cum mă informasem înainte de călătorie. Nimic spectaculos, dar nici ceva care să îmi provoace disconfort. La aeroport, nimeni nu m-a întrebat de unde vin, unde mă duc, ce fac. Am trecut ca pe lângă orice ghișeu de verificare. Nimeni nu mi-a spus ”treci în dreapta să îți punem niște întrebări” sau ceva de genul acesta. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, ceea ce mi-a dat de înțeles că în această călătorie nu se ascunde niciun fel de peripeție de acest fel. Cu alte cuvinte, dacă nu îți bagi nasul acolo unde nu e de nasul tău, pe nimeni nu interesează soarta ta. Evident că televiziunile politizate, puse în slujba unor grupuri, grupulețe, a unor interese care depășesc imaginația omului obișnuit, aruncă multă furie, nedreptate, plasează imagini incorecte, distorsionează și conturează opinia publică, de multe ori în concordanță cu interesele, poate chiar și ale statului respectiv.

 

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Vezi și  Mitul rusoaicei ”bune” 

 

În România există această teamă de Rusia, ceea ce, din perspectiva mea, este greșit, mai ales că în era tehnologiei ești obligat să cauți buna vecinătate și colaborarea inter-statală. Românii i-au așteptat pe americani 50 de ani și tot singuri și-au croit drumul.

Un avion ajunge de la București la Moscova în 3 ore și jumătate. Probabil din Sevastopol, avioanele militare ajung mult mai repede, ceea ce este clar că ajutorul american/ NATO e posibil să vină prea târziu într-o situație de criză maximă. 

De multe ori, aruncarea unor politicieni în brațele ambasadei americane sau folosind ca argument că anumite măsuri politice luate sunt cu acordul americanilor denotă lipsa de experiență politică sau diplomatică. Cele mai grave ar fi lipsa de experiență diplomatică și de viziune politică.

Cel mai comic mi se pare atunci când citesc în presă despre reacțiile unor ambasade referitor la anumite măsuri politice. Evident, despre acest subiect, voi discuta altă dată detaliat. Să revenim asupra Rusiei, căci securitatea României în viitor ar sta în căutarea unei relații cel puțin de bună vecinătate cu aceasta.

 

Vezi și  Paracetamolul, pastila-minune din Anglia

 

Când am ajuns în Rusia, așteptam să se materializeze structura ”Europa de Est, Rusia, comunismul, societatea închisă” și alte sintagme care încercau să explice diferența dintre Est și Vest. Din păcate sau din fericire, sintagma ”Europa de Est” era materializată în Burger King, McDonald¢s, KFC, mall-uri și tot ce reprezentau brandurile de lux, parfumuri, haine sau firme de consum larg, gen Zara, Bershka, Pull&Bear și altele. Când te uiți prin preajmă și vezi reclamele acestor companii, uiți pentru moment că ești în Moscova și ai impresia că te afli în oricare altă capitală a lumii. În lumea aceasta globală, când aceste firme multinaționale au pătruns și au dărâmat orice specific local, într-un fel îți dau posibilitatea ca depărtarea să o simți extrem de aproape, iar necunoscutul să fie familiar. În niciun moment nu am simțit Moscova ca ceva rece, ca ceva dur sau neprietenos. Poate că acesta este și avantajul globalizării, ca, prin prezența acestor produse alimentare, de igienă sau haine, să facă pământul să fie la fel pentru toți. Tot încercam să găsesc ceva de care să mă agăț, în care să găsesc o aventură. Chiar și atunci când observi prezența unor anumite relicve ale fostului URSS, precum metroul sau anumite clădiri, toate acestea sunt încadrate în peisajul acestei lumi globale.

 

Vezi și Otrava de șobolani și bombele teroriștilor

 

Dacă nu ești atent la ce limbă vorbesc oamenii, poți spune oricând că te afli în orice colț al lumii, nu neapărat în Rusia, însă ceea ce pune frână acestei globalizări este limba. Rușii se încăpățânează să nu comunice în limba engleză. Am resimțit acest aspect în indignarea Andreei, care afirma mereu: ”De ce rușii nu vorbesc în engleză? Cum vor să se înțeleagă cu turiștii străini?”, ceea ce mă făcea să râd cu poftă la indignarea ei sinceră. Era vizibil afectată de rușii care ignorau încercarea ei de a intra în contact cu oamenii din jur. Eu încercam să o împac, spunându-i că Rusia este o țară întinsă teritorial, puternică și că de aceea, mândria lor – de a fi recunoscuți drept cetățeni ai unei țări denumite ”super-puterea lumii”- trebuie manifestată măcar prin această încăpățânare de a refuza să vorbească engleza. Sincer, admiram acest aspect și nu îl vedeam ca pe o atitudine negativă, ba din contră, îl vedeam ca pe ultimul avanpost de apărare față de economia multinaționalelor care uniformizează lumea cultural, economic, politic etc.

 

 

Impresia generală care rămâne este că Rusia iese din nostalgia URSS și intră în noua epocă, cea globală, iar limba rusă rămâne ”scânteia” care aprinde ”flacăra rezistenței” față McDonaltizarea lumii.

 

signature
Share