Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Otrava de șobolani și bombele teroriștilor

Despre siguranța cetățenilor într-o lume total nesigură

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

Studiu de caz: Anglia

 

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

 

Terorismul a devenit un fenomen care nu poate fi evitat astăzi. În orice momente, dacă te afli în oricare capitală a Europei Occidentale, poți trăi un fenomen aparte: să participi la un eveniment la care nu ai fost invitat. Sigur că nu iți dorești, dar uite că se poate întâmpla, pentru că fenomenul denumit terorism este o acțiune violentă de neoprit. Este ca un cancer în fază finală. Și la momentul declanșării acțiunii teroriste, nu se verifică pașaportul și țara din care provii. Este clipa aceea când te afli într-un moment-surpriză la un loc nepotrivit. După acțiunile teroriste, mass-media a prezentat situații dramatice și scene pline de emoție. Evident că ele nu rezolvă nimic, ci doar condamnă, judecă acțiunea și întărâtă opinia publică.

 

La început am făcut referire la Europa Occidentală, pentru că amestecul de oameni, circulația de persoane și de mărfuri este mult mai mare față de Europa de Est. Acest fapt se datorează concentrării mari de capital, standardului de viață ridicat, dar și tradiției coloniale. Te aștepți mai degrabă să se întâmple ceva la Londra și la Paris decât la Sofia sau la București. Evident că ceea ce se întâmplă în Occident este prezentat tot timpul cu un dramatism mult mai mare față de ceea ce se poate întâmpla în Est.

 

 

Sunt de aproape o lună de zile în Anglia. Și, ca orice gură-cască, oriunde văd o coadă, mă așez și eu să văd ce se întâmplă. Da, sunt curios din fire și pun întrebări. De foarte multe ori, spun că nu vreau să mor prost. Prostia este cel mai frumos scut uman, te apără de orice și de oricine, chiar și de acțiunile teroriste.

 

Vezi și:Paracetamolul, pastila-minune din Anglia

 

De fiecare dată când are loc vreo acțiune teroristă, vedem isterizare politică și dramatizare jurnalistică. Restul pare un necunoscut pentru nimeni. Și de ce ar ști orice muritor de rând treburile de stat care vizează acțiuni mari politice, diplomatice sau militare? Ca să nu mor prost, îmi spun că acțiunile teroriste din Anglia sunt jocuri cu pistoale de apă. Care-i ideea să urci în mașină și să omori 3-4 oameni sau să iei sabia, încercând să înjunghii câteva persoane prin preajmă? Este clar că aceste persoane nu au crescut cu filmele cu Chuck Norris, Rambo, Cobra și Rocky sau le descoperă prea târziu.

 

 

„Pack-house”

 

În toată Anglia se găsesc zeci de ”pack house” (depozite de împachetare a produselor alimentare), locuri în care se împachetează diferite tipuri de mâncăruri, de la semi-preparate până la salate, fructe etc. Ca să lucrezi într-un ”pack house”, principalele cerințe sunt să dorești să muncești; restul se învață acolo în 5 minute. Un loc ideal pentru oricine dorește să muncească. Evident că este plătit minimum, cu 7.5 lire pe oră. Suficient pentru o viață în Anglia. Acest loc de muncă îl poți primi numai dacă intri și spui ”Bună ziua!” la orice agenție de recrutare din Anglia. În multe cazuri, limba engleză nu reprezintă o cerință. Imaginați-vă ce înseamnă să lucrezi într-un ”pack house”. De ce ar reprezenta engleza o problemă când tu nu scoți niciun cuvânt pe zi, ești un robot uman care pune 100 de grame de cașcaval sau 200 de grame de mâncare făcută într-o caserolă? Ai văzut cifra 100 pe cântar: ai pus altă caserolă și tot așa. Depinde doar ce fel de produs împachetezi și dimensiunea caserolei sau a pungii în care pui produsul, însă, imaginar, cam asta reprezintă activitatea de ”packer”. Agenții de recrutare sunt peste tot în Anglia. Te duci, completezi o fișă și a doua zi ești la muncă. Simplu ca ”bună ziua”, nu?

 

În tradiția comercială a marilor supermarketuri (Tesco, Morisson sau ALDI) în corelare cu modul consumatorist, găsești totul împachetat în caserole, caseroluțe, pungi, pungulițe, pungulițele. Aproape tot ce vrei de mâncare este împachetat și este pentru buzunarul fiecăruia. Să poți umple coșul de fiecare dată când întri în supermarket. Eu sunt de fire pofticios și pic în capcanele comerciale. Însă nu sunt singurul. Semăn cu mulți care fac la fel ca mine. Ca o paranteză, se irosesc inutil multe produse pentru această activitate de împachetare căreia nu îi văd rostul. Deși este o industrie care te salvează dacă ești din Europa de Est și vrei să muncești în Anglia. Însă ce legătură are asta cu acțiunile teroriste, cu  otrava de șobolani și cu siguranța cetățenilor?

 

Vezi și: Pe scurt: Teoria ”dilema prizonierului” aplicată pe ”circul” din ALDE și PNL

 

În această industrie poți produce mii de victime. Astăzi se împachetează produsele și a doua zi sunt în lanțurile de magazine din toate colțurile Angliei. Vă dați seama că verificările sunt minime și orice poate ajunge oricând la raft. Este o industrie uriașă în Anglia și e greu de controlat forța de muncă care ajunge acolo. Firmele de recrutare fac verificări minime, ceea ce face ca oricând să poată ajunge acolo un ”terorist”. În interior, controalele sunt minime în ceea ce privește împachetarea. Dacă își pun mintea, teroriștii pot produce un D-Day oricând în Anglia. Desigur, un asemenea scenariu este și simplu de imaginat și de pregătit. Ai dat la 20 de teroriști câte 10 de pastile de otrăvit șobolani și i-ai trimis să se angajeze în ”pack-house-uri” diferite. Ai stabilit ziua în care introduc pastilele și aștepți efectul peste 2-3 zile. Dincolo de scenariu, tehnologia modernă nu poate opri un asemenea plan și un asemenea atac. Desigur că o asemenea acțiune poate produce efecte uriașe la nivelul opiniei publice. În ceea ce privește Anglia, aceasta este o țară extrem de predispusă la un asemenea atac. Selectarea personalului de muncă este doar o rutină, iar activitatea în interiorul unui asemenea depozit, la fel de greu de controlat, pentru că se împachetează mii de produse zilnic. Pe orice manager îl interesează să aibă la finalul zilei cât mai multe produse finite și nu îl interesează cine face muncă. În acest fel, se produce un gol de securitate care poate fi speculat oricând. Este nevoie ca personajul X să introducă 3 pastile pentru a produce panică, fiindcă nu există control la miile de produse împachetate care ajung pe rafturile din magazine. Spre deosebire de Anglia, România este o țară mult mai sigură, cu toate defectele ei. Chiar și pentru angajarea în funcția de paznic ți se cere cazier de la poliție. Atacurile din ultima vreme au fost mai mult subiecte pe agenda politicienilor și pentru ratingul mass-mediei, în rest nimic deosebit Nesiguranța este extrem de mare în orice capitală sau oraș mare din Europa Occidentală; să nu mai vorbim de orașele de dimensiuni mai mici.

 

În loc de concluzie

 

Singurul leac împotriva lumii acesteia globale este prostia. Cu cât prostia este mai naturală, cu atât omul este mai fericit și departe de tot ce se întâmplă în sătucul numit Pământ.

Vă propun să fiți optimiști, că este posibil să nu ai acest noroc de a fi martorul unui asemenea eveniment, în ciuda faptului că nesiguranța are un fel de ”Butterfly effect”. Terorismul va rămâne un  fenomen de neoprit, cel puțin pentru următorii ani, doar că nu vom ști niciodată care este teroristul bun și care este teroristul rău. Nesiguranța este atât de mare, încât nici nu mai e nevoie să îți faci griji.  

signature
Share