Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Comedie printre constănțeni

Sunt la cafea. A trecut de mult ora 5.  Lângă mine, un tip cu o freză rebelă, trăsăturile lui  îmi sunt cunoscute, adică, după fizionomie i-ai fi putut atribui o origine etnică. Fața lui îmi spune ceva legat de origine și nu altceva. Înjură de mama focului, vorbește despre cât de nenorociți sunt machidonii, ca nu poți face afaceri cu ei. Tot el susține înfocat că sunt niște oieri care nu știu nimic, în afară de brânza pe care o vând. Ca un localnic ce trăiește printre localnici, cunosc aceste tabuuri ascunse. În spatele discursului public de prietenie între etniile din Dobrogea mocnește un spațiu al etichetelor și al stereotipurilor. Așa cum ne bârfim vecinii, în limbajul abscons există aceste teme și imagini negative despre fiecare etnie în parte.

Advertisements
AurisDent Agentie WebDesign Reclama ta poate fi aici, contacteaza-ma!

„Este adevărat că stereotipurile sunt bine ținute sub saltea, iar presa blochează astfel de teme și discursuri cu o conotație negativă legată de etnii, ceea ce reprezintă un avantaj în menținerea unui echilibru în societate și în vederea apropierii dintre oameni.”

Da, omul de lângă mine este supărat rău. Evident, în prima fază nu am băgat de seamă cele spuse. Mă gândeam că între afaceriști există și păcăleli, șmecherii, țepe și alte lucruri specifice unor astfel de combinații. Văd cu coada ochiului drept că pe fața lui se simte o apăsare, o supărare, o neliniște. Așa că am o oarecare compasiune față de omul acesta. Nu are de ce să îmi pese de cineva pe care nu îl cunosc.

Pe alocuri, m-am amuzat auzind cum din gura lui se revarsă etichete și cum repetă obsesiv acele clișee. ”Machedonii: oameni fără cuvânt… niște oieri nenorociți”. Dar povestea a devenit mult mai savuroasă când a schimbat limba.

Advertisements
24/7 Strategic Communication Solution

Când am auzit ce limbă vorbește tipul, ziua mea a devenit, cu siguranță, și mai frumoasă. Nu mă bucur pentru ceea ce a pățit, însă este o situație comică în sine. El vorbește greacă. În acest moment, mi-am dat seama de ce fizionomia lui  îmi era familiară. Avea trăsături fizionomice de grec. Ei bine, orgoliul lui de grec, toată mitologia despre universul său glorios a fost dărâmat în momentul în care a fost păcălit de un aromân. Așa că, fie și un lup mâncat de o oaie. Uite că talentatul comerciant a fost păcălit de un machidon. Uite că viața are și momentele ei frumoase.

Un grec păcălit de un aromân este o situație mai rară, dar uite că se mai întâmplă!  

signature
Share